Dieta

7 sposobów na gotowanie z pomidorem

Pomidor jest bardzo wszechstronnym warzywem w kuchni, a także zdrowym. Czy chcesz poznać kilka technik wykorzystania pomidorów w kuchni? Pokazujemy 7 różnych sposobów na gotowanie z pomidorem.

 

1. Pomidor w orzeźwiającym daniu.

Niektóre potrawy z pomidorów są naprawdę orzeźwiające i pełne witamin. Prawdopodobnie jadłeś już dobre domowe gazpacho. Ponieważ jest to danie, które nie wymaga gotowania, ponieważ jest tylko puree, zachowuje większość swoich witamin w stanie nienaruszonym i możemy się nimi cieszyć. Co więcej, można go urozmaicać na nieskończoną ilość sposobów: z cebulą, z większą lub mniejszą ilością oleju, z papryką lub bez. Jest to idealne pierwsze danie na najgorętsze miesiące roku, podobnie jak herbaty ziołowe z lodem mogą być bardzo orzeźwiającymi napojami. W lecie nawadniaj się herbatami ziołowymi!

2. Pomidor w sałatce.

Sałatki mogą być łączone na wiele różnych sposobów, a pomidory mogą być gwiazdą przedstawienia! Stwórz sałatkę, którą lubisz najbardziej: z anchois, serem mozzarella, jajkiem na twardo, tuńczykiem. Czy wiesz, że istnieją oliwy i sole aromatyzowane z ziołami, które mogą nadać jej ten idealny charakter, którego szukasz? Urozmaić swoją dietę, na przykład poprzez oryginalne sałatki na lekką kolację.

3. Pomidor w tatarze.

Tatar to przepis, który zazwyczaj przygotowuje się z surowego mięsa lub ryby, ale czy wiesz, że możesz również zrobić tatara warzywnego z pomidorem? Obierz pomidora, usuń nasiona i polej go oliwą z oliwek extra virgin, szczyptą soli, sosem Worcestershire, kaparami i sokiem z cytryny. Otrzymasz pyszną i zdrową przystawkę, która zaskoczy Twoich najbardziej wymagających gości!

4. Pomidor w sosie.

Sos pomidorowy to bez wątpienia najbardziej klasyczny sposób przyrządzania pomidorów. Możesz zmieszać go z tymiankiem, oregano, bazylią lub wybranym przez siebie aromatycznym ziołem, aby nadać pyszny smak Twoim daniom z makaronu lub ryżu. Czy próbowałeś już tego wspaniałego sosu do mięsnych gulaszy? Podawaj to danie z chlebem, który możesz maczać w sosie, aż talerz będzie czysty. A na zakończenie, cóż może być lepszego niż napar ze skrzypem i zieloną herbatą!

5. Pomidor do farszu.

Pomidor to bardzo uniwersalne warzywo — możesz nawet wyciąć w nim dziurę i nadziać go! Ostrożnie wydrąż je i dodaj co tylko chcesz: jajko na twardo, tuńczyka, sałatę, przyprawione mięso mielone, gulasz warzywny, sałatkę rosyjską. Jest tyle możliwości! Nie tylko przygotujesz pyszny przepis, ale również otrzymasz piękną prezentację. Jesteś na to gotowy?

6. Pomidor w cieście.

Pomidor rzadko pojawia się w ciastach, prawda? Faktem jest, że istnieje wytrawna tarta, do której bardzo dobrze pasuje i jest znana jako quiche. Na przykład, możesz dodać kilka cienkich plasterków pomidora na wierzchu tuż przed włożeniem do piekarnika i będziesz mieć pyszne ciasto z bardzo oryginalnym akcentem dekoracyjnym.

7. Suszony pomidor.

Przygotuj je, krojąc na pół i przyprawiając mieszanką oliwy z oliwek, soli, cukru, czarnego pieprzu i rozmarynu. Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C aż do wyschnięcia. Jeśli masz do czynienia z bardzo małymi pomidorami, będziesz potrzebował około 45 minut, ale przy większych rozmiarach będziesz musiał poczekać nieco dłużej. Najlepiej jednak pozwolić im wyschnąć na słońcu, jak to się robiło w dawnych czasach.

1 thought on “7 sposobów na gotowanie z pomidorem”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *